#Blogg100 dag 67 – Captain Redbeard Brewery del 1

plötsligt befinner jag mig i en källare nära Tingbergshallen i Kungsbacka, det luktar malt och humle en doft jag inte känt sedan jag jobbade på Pripps. Jag är en av två gästbryggare på ett av landets grymmaste microbryggerier, Captain Redbeard Brewery.

Captain Redbeard Brewery

Förutom ingredienser och kunskap så är detta det som krävs för att trolla fram olika ölsorter. Nej, tvättmaskinen har inget med bryggningsprocessen att göra…

Nu ska jag inte försöka beskriva allt man gör, har långt till den kunskap som krävs.

Först var det Gottlandsdricka som skulle bryggas, det var ett önskemål från gästbryggare Wassberg som han inmundigat vid ett av sina besök på den stora ön i öst. Här rengör gästbryggare Wassberg spannen som den färdigbyggda vätskan ska jäsa till sig i.

Gästbryggare Wassberg

Bryggmästare Ågerup tittar in så det går rätt till

Bryggmästare Ågerup

Jag anlände till Captain Redbeard Brewery när de hade kommit ganska långt med bryggandet av Gotlandsdrickan, den var redan på avsvalning. Här hjälper Bryggamästare Ågerup Gotlandsdrickan att rinna ner i spannen, ibland får man skrapa bort malten som täpper igen filtret.

Bryggmästare Ågerup

Först värmer man upp maltblandningen med vatten för att frigöra allt socker, sen tillsätter man humleblandningen och kokar en stund till. Sen kyler man ner drycken innan man häller över det i spannen där man tillsätter jäst. Gotlandsdricka ska jäsa en vecka innan den är klar. Rent smakmässigt är Gotlandsdricka en blandning av Mjöd och öl, en väldigt söt dryck. Den bryggs, så det är per definition en öl, men det är en ganska märklig öl…

fortsättning följer…/Hasse

Sharing is Caring... Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Det här inlägget postades i #Blogg100, Captain Redbeard Brewery och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.