#Blogg100 dag 82 – sidor och profiler på FB

082. igår länkade jag upp mitt inlägg på min profilsida på Facebook och antalet besökare ökade med över 300%. Visar med oönskad tydlighet att det är bättre att satsa på att samla vänner på en profilsida än att bygga på en Facebook-sida, alltså en sida som är till för band och företag. Det var så klart den grymma bilden som drog besökare igår, och säkert blev en del besvikna av att inlägget inte matchade bilden. Men självklart roligt att lyckas locka hit så många nya besökare, får se hur många som kommer tillbaka…

En av anledningarna att jag länkade upp inlägget där var just att testa effekten. Har läst en del inlägg om hur Facebook konsekvent motarbetar varje möjlighet att bygga trafik på en ”sida” och har många gånger undrat hur man kommer runt det. Och även om Facebook inte tillåter det, så skulle jag nog råda artister att använda sina profil på FB för att bygga fanbasen för kommande aktiviteter…

Ett grymt bra exempel är Magnus Carlson i Weeping Willows, han använder sin profil som artistsida. Han är grymt aktiv med att dela med sig av det han gör på dagarna, ja det som är relevant och intressant för sina följare. Där kan man följa honom som soloartist, klubbarrangör, Bajen-supporter och självklart allt om Weeping Willows.

En annan avgörande skillnad mellan ”sida” och ”profil” är att besökarnas inlägg hamnar i samma flöde som ens egna på en profilsida medan de har ett eget nästan gömt flöde på en FB-sida. helt obegripligt i mitt tycke. Jag har administrerat artistsidor i flera år och kunna följa denna miserabla utveckling från insidan, och statistiken man har visar tydligt på vilken spridning inläggen har. Alltså hur många som faktiskt nås av det man precis postat. Kan vara ganska nedslående läsning, och numera hjälper det föga att mximera interaktionen med besökarna. Det är besökarna som måste välja att få ta del av informationen, och man måste få dom att besöka sidan ofta och dela mycket. Då når man ut när man väl ska pusha ut viktig info. Självklart är nyckeln alltid att interagera med sina besökare, men man måste börja ett bra tag innan t.ex en pressrelease om ett nytt skivsläpp eller turné.

Detta är så klart enklare för etablerade artister, där det redan finns ett sug efter nyheter. Men för nya artister och band, så kan det krävas grymt mycket arbete för att bygga sin fanbase. Och man måste tänka på samma sätt som om man startade upp en ny rörelse eller butik av något slag. Öppnar man en frisersalong på en gata där det redan ligger tio sedan innan, får man ju fundera på varför folk ska klippa sig hos just dig. Väldigt grundläggande när man öppnar en affär eller startar en rörelse, men ytterst få artister tänker på detta när de står i replokalen och väljer musikalisk inriktning. Men man bygger så klart från det lilla, precis som man gjorde före internet. Men ska man bygga en fanbase på nätet, så konkurrerar med alla andra band på nätet inte bara de i samma stad…

Bilden för dagen är tagen i den första replokalen jag brötade i, med Rabies

Rabies i repan

kör i vind…/Mvh Hasse

Sharing is Caring... Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Det här inlägget postades i #Blogg100, DIY Management, DIY Musiker, DIY Promotion, SelanderArt, Social Media Club GBG och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på #Blogg100 dag 82 – sidor och profiler på FB

  1. Pingback: #Blogg100 dag 11 – försöker fundera inför WebCoast | C? Nej, S E Lander…

  2. Pingback: #Blogg100 dag 82 – en flugas väg | C? Nej, S E Lander…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.