#Blogg100 dag 40 – TIDAL vs. Spotify

040. nu har jag använt TIDAL ett tag, och mitt första ganska positiva intryck spelar mindre och mindre roll.

Det är krångligare att bygga spellistor, och det finns ingen möjlighet att importera spellistor från Spotify. Vilket är konstigt då detta gick att göra i WiMP, även om man fick rätta till en del. Vilket även det var konstigt då alla låtar har en unik ISRC-Kod, och kan omöjligt blandas ihop med en annan låt eller annan version av samma låt. Såvida man inte styr på artist/låt, vilket sannolikt de hade gjort i WiMP och därför tagit bort funktionen.

För den som undrar varför jag tjatar om WiMP hela tiden, så ligger denna skylt uppe på WiMPs hemsida nu och bekräftar mina påståenden…;)

WiMP BLIR TIDAL

Det händer iofs även i Spotify att en låt plötsligt blivit utbytt mot en annan version av samma låt, vilket stör mig varje gång. Har svårt att greppa att de som programmerar tror sig veta bättre hur jag vill ha det, än jag själv. inte unikt alls för Spotify, finns exempel i alla program. Om en version av en låt försvinner är det naturligtvis bättre att den blir ”osynlig” så jag kan se det och välja själv om jag vill ersätta den med en annan version, eller om samma version finns på ett annat album. Här är ett självupplevt exempel…

jag sitter och jobbar och har en spellista med noga utvalda punklåtar i hörlurarna, när det är dags för en av mina favoritlåtar med Sex Pistols, I Wanna Be Me, med sina feta riff i introt…

Så är det plötsligt denna som börjar, en blek liveversion med uselt ljud.

Asså om jag suttit och bläddrat runt själv hade jag uppskattat att höra en ny version av låten, men inte i en spellista jag själv har byggt ihop.

Oops, kom från ämnet lite…

Bara tanken att man ska behöva bygga sina spellistor på nytt, gör i alla fall att jag drar mig för att flytta till TIDAL. Åtminstone tills de löst detta, och då styrt det med ISRC-koderna.

Det finns ännu ingen developer-sida på TIDAL där man kan hämta koder t.ex. för att baka in låtar som ovan.

Och det faktum att man måste ut på internet för att lyssna på sin musik istället för att bara starta ett program. Eller som Spotify, att man kan göra så programmet startar när man startar datorn. Onödigt krångligt.

Och detta med genrer…

Spotify:

Spotify Genre

jämfört med TIDAL:

TIDAL Genre

och betänk att TIDAL inte är en ny tjänst utan en flera år gammal tjänst med nytt namn, så det finns inga ursäkter för att de inte kommit längre med allt detta jag räknat upp här ovan. TIDAL i sitt nya utförande är inte ens först med att erbjuda hifi-kvalitet, det gjorde WiMP redan 2013 och prisades för detta. Ändå är WiMP i princip helt okänt för folk som inte jobbar med digital distribution.

Så vad är det egentligen som är nytt och unikt med TIDAL, förutom att det ägs av 16 grymt framgångsrika artister? Jag tycker ju om tanken med att inte ha några gratisabonnemang, av den enkla anledningen att varje lyssning blir mer värd för artisterna. Men det kommer krävas betydligt många fler användare än vad de har nu för att det ska göra skillnad. Sen uppskattar jag självklart möjligheten att betala för att få bättre ljudkvalitet. Men detta fanns redan på WiMP, så just nu kan jag inte komma på nånting faktiskt…

Denna spellistan har Spotify byggt, kanske inte optimal för jobbet men ett jädra röj!!

bilden för dagen har knappt nånting alls att göra med dagens ämne…

image

sailin’ on…/Mvh Hasse

Sharing is Caring... Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Det här inlägget postades i #Blogg100, Musik, SelanderArt, Spotify, TIDAL, WiMP och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på #Blogg100 dag 40 – TIDAL vs. Spotify

  1. Ann Holmberg Elisson skriver:

    Ehm, jag som inte ens har Spotify… 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.