#Blogg100 dag 30 – Ebbot, Big Data och TIDAL

030. vi börjar med några liveklipp med Ebbot & The Indigo Children från Södra Teatern i fredags…

Idag ramlade jag på ett intressant inlägg i DN som Webstrategen Elwira Kotowska delade på LinkedIn, ”När matematikerna blir de nya kulturarbetarna” där berättar de om hur ”National theatre, English national opera och kulturcentret The Barbican i London. Under rubriken The arts data project ska de under ett halvårs tid analysera jättelika datamängder” och på det sättet se hur de kan locka fler besökare. Sen resonerar de om andra områden inom kulturen där man kan ta hjälp av ”Big Data” för att påverka sin verksamhet, val av artister/skådespelare osv osv. Detta är ett sätt att kommersialisera kulturen, vilket är spännande men samtidigt skrämmande så klart. Jag tänker på utövarna som kan klara sig utan storbolagens slavkontrakt, men självklart kan bolagen göra än mer skada om de hanterar kunskapen på sitt traditionella sätt.

För övrigt är det väl Spotify-utmanaren TIDALs lansering som är det mest spännande idag. En streamingtjänst som ser ut att bli dubbel så dyr som Spotify, men med JayZ i spetsen lyckats locka till sig många namnkunniga artister som lämnar Spotify till stöd för den nya tjänsten. De erbjuder förutom okomprimerad hifi-kvalitet på musiken, musikvideos och lite annat. Men inga gratisabonnemang, som är det Spotify verkar fått mest kritik för. De utlovar även att artisterna kommer få större del av intäkterna, frågan är väl om de lyckas locka över tillräckligt många lyssnare med dyrare priser. Det är ju väldigt många som lyssnar i mobiler och liknande, och då måste man ha ett betalabonnemang på Spotify och alltså ingen gratis.

Men TIDALs kunder kommer även få tillgång till nya släpp redan på releasedagen, medan övriga tjänster först får dom några månader senare. Dom jämför det med filmer som släpps på bio först och flera månader senare på t.ex. Netflix och då med sämre kvalitet. Frågan är då om de lyckas locka tillräckligt många artister att ”tvinga” sina fans att skaffa dyrare abonnemang för att de ska kunna lyssna på musiken.

Oavsett så blir detta väldigt spännande att följa…

Men jag har kollat med Record Union så alla artister på min roster ska finnas tillgängliga på TIDAL redan från start…

Med bilden för dagen återgår vi till Ebbot & The Indigo Children och den affisch som Varbergs Teater pryder sin husvägg med…

Ebbot & The Indigo Children

kör i vind…/Mvh Hasse

Sharing is Caring... Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Det här inlägget postades i #Blogg100, Big Data, Ebbot & The Indigo Children, Record Union, SelanderArt, Spotify, TIDAL och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.